Povesti pentru adormit copii

Povesti pasnice, blande, cu actiune care curge lin si imbie la somn copiii si adultii.

Poveste cu Mos Ene si Domnul Somn - partea 1, romana

Dragă copil,

Eu sunt Moș Ene despre care știi că vine pe la gene și aduce somnul chiar și celor mai energici copii.
Nu sunt mai mare decât degetul tău mijlociu, de la mâna dreaptă. Iar căciula pe care o port, care are moțoc și căreia i se mai spune și scufiță, mă face invizibil. Adică… nu mă poți vedea!


Știi de ce sunt invizibil? Pentru că mi-e cam frică de pisici. Când mă vede vreo pisică, pac! se repede la mine și mă dă de-a berbeleacul. Ele cred că eu sunt vreo jucărie, sau vreun șoricel, ha, ha! Și îmi mai este frică și de vrăbii. M-a ciupit odată una fix de nas!
Iar copiii, dacă m-ar vedea, nu ar mai adormi. Pentru că m-ar pune să le zic povești și să fac trucuri de magie. Ca la spectacol! Și nu le mai este somn!
Ei, despre Domnul Somn să-ți zic acum: el este ca un fel de magician care vine pe la gene. Îți face pleoapele ochilor să se închidă, mintea să viseze iar corpul să se odihnească și să crească. E taaare bine să dormi!
Și dacă nu vine singurel, așa cum l-am învățat sa vină, trebuie să-l ajut. Cu praf magic de somn.

Praful magic de somn e ca un fel de nisip auriu pe care îl pun pe gene, înainte de culcare. Uneori i-l dau mamei sau tatălui tău să-l folosească. Dar știi ce se întâmplă atunci? Ei, parinții adică, uneori mai încurcă treburile. Și, în loc să i-l dea copilului, îl scapă pe genele lor. De asta uneori părinții adorm înaintea copiilor – pentru că fac încurcături. Eh, îi iertăm. Or fi și ei obosiți, nu-i așa?

Să îți povestesc ce s-a întâmplat într-o zi.
Fusese o noapte în care am fost pe la toți copiii din lume ca să le dau praf magic de somn. Pentru că Domnul Somn nu a mai putut să vină. Era în excursie pe Lună și… a uitat să se mai întoarcă.
Pentru că am alergat în toata lumea asta, pe la toți copiii, ca să-i adorm, eram obosit.  Și am adormit abia dimineață.
Nu a trecut mult timp, și, ce să vezi? A venit ora prânzului, când toți copiii dorm la amiază. Ghici unde era Domnul Somn! Într-o nouă excursie, pe Lună! De bună seamă că taaaare i-a mai plăcut excursia asta!
Și atunci mi-am luat sacul cu praf magic de somn și am pornit din nou pe la copii. Pentru că încă eram cam somnoros, m-am împiedicat de o jucărie care era pe jos. Am căzut fix cu nasul în praful magic de somn! Paf! Și cu ochii. Cu toată fața! Ei, ce crezi că s-a întâmplat? Am adormit pe loc!

Domnul Somn era în excursie, praful magic era pe jos, iar eu dormeam dus…
Și ce crezi că s-a întâmplat atunci cu copiii care nu puteau să adormă?
Ei, în acea zi toți copiii de pe pământ nu au dormit la amiază. Oricât ar fi încercat părinții sau educatoarele să-i convingă să stea în pat, să asculte povești și să închidă ochii, nici unul nu a adormit.
Când s-a înserat, Domnul Somn s-a gândit să se întoarcă din excursie. Și-a pus mâinile-n cap când a văzut că toți copiii erau obosiți, morocănoși și mofturoși din cauză că nu au dormit la amiază. Iar eu… ei bine, eu, nu eram de găsit.
“Oare ce s-o fi întâmplat cu Moș Ene?” – s-a întrebat Domnul Somn.
Și atunci a început să mă caute. El are un fel de telefon care-i arată, pe o hartă mare, unde sunt toți copiii care nu dorm, și… eu. Fiecare dormitory, unde era un copil obosit, era marcat cu o bulină roșie. Prima dată s-a dus și a adormit toți copiii. Dragii de ei, erau așa de obosiți după o zi întreagă de se joacă!

Când aproape a terminat, m-a găsit și pe mine, dormind, cu jucăria de care mă împiedicasem, în brațe. Visam ceva tare frumos!
Ce bucuros a fost când m-a găsit! A scos din sacul lui magic un praf ca de pietre prețioase și l-a suflat de-asupra mea. Era praful magic de trezire!
Am facut ochii mari și aproape că am strigat de bucurie că ne-am regăsit. Dar Domnul Somn mi-a făcut semn cu degetul și mi-a spus “Șșșșșt, dorm copiii!” Erau așa de drăgălași!
“Hai, Moș Ene, mai avem de adormit și adulții, și gata pe seara asta, putem să mergem și noi să ne odihnim.
Ce bine-mi pare că ești bine! Am crezut că ți s-a întâmplat ceva, Moș Ene!”
“Ei, ma bucur că ai revenit, ne-ai lipsit tuturor, Domnule Somn. Sper ca ți-a plăcut excursia!”
“Daaa, a fost mai mult decât o excursie! Am învățat împreună cu Zâna Măseluță, cu Moș Crăciun, Iepurașul de Paște și Jack Îngheț cum să păstrăm visele frumoase din somnul copiilor. Dar asta este deja o altă poveste. Acum hai să dormim!”

Somn ușor!


Comentarii